ЈАГНЕШКО МЕСО СО СОС ОД ВИНО И МЕД

Производи:
6 јагнешки ребра, наросени со морска сол
2 и ½ лажички мешавина од зачини по ваш избор
250 мл црвено вино
5 лажици мед

Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Зачинете го јагнешкото со сол и зачини. Добро истријте го. Во тава со средна висина, загрејте го путерот и потпржете го месото од двете страни се додека добие златна боја. Потоа ставете го месото во тава и ставете го во загреана рерна 30 минути.

Извадете го јагнешкото, чувајте ги соковите од тавата и тавчето. Зачуваните сокови ставете ги на шпоретот на средна температура. Истурете ги виното и медот во нив. Гответе мешајќи додека сосот не почне да се згуснува и намалува. Истурете го сосот врз месото и послужете.

На здравје!