КАКО ДА НАПРАВИТЕ ВИНО ОД КАНТЕРИОН И ЗА ШТО Е ДОБРО

Кантарионот или кантарионот е нутритивно многу вредно растение и одличен извор на витамин Ц, каротин и разни танини.

Содржи и калиум, калциум, магнезиум и железо, како и бакар и цинк.

Покрај бројните придобивки што ги има за човечкиот организам, кантарионот е познат и како антидепресив. 

Содржи ретка комбинација на антидепресивни хемиски соединенија кои позитивно влијаат на расположението.

Кантарионот може да се користи и за правење вино. 

Во тегла или шише ставете четириесет цветови од кантарион, прелијте со литар квалитетно вино и оставете го да отстои еден месец на топло место. 

Процедете ја чистата газа и пијте умерено, како аперитив, 1-2 чаши пред јадење. Позитивно ќе влијае на варењето.