КАКО ДА СИ ПОМОГНЕТЕ АКО ИМАТЕ ВИСОКИ ТРИГЛИЦЕРИДИ?

Еве ги неколку совети за намалување на високите нивоа на триглицериди:  1. Здрава исхрана: Обидете се да јадете помалку заситени масти и шеќери. Во исто време, вклучете повеќе здрави масти од риба, ореви, авокадо и маслиново масло. Ограничете го консумирањето на бели лебови, слатки и газирани напитоци.
  2. Умерена физичка активност: Редовната физичка активност може да помогне да се намалат нивоа на триглицериди. Обидете се да вежбате умерено, како шетање, пливање или возење велосипед, најмалку 30 минути на ден.
  3. Одбивање од пушење и алкохол: Консумирањето на алкохол и пушењето може негативно да влијае на нивоа на триглицериди. Обидете се да го намалите или наполно да го прекинете нивното консумирање.
  4. Слабеење: Ако сте претешки, загубата на килограми може да помогне во намалувањето на триглицеридите. Дури и мала загуба на тежина може да има позитивен ефект.
  5. Консултирање со лекар: Во секој случај, е важно да се консултирате со својот лекар, особено ако имате високи нивоа на триглицериди. Тој може да ви предложи соодветни лекови или индивидуални совети за управување со вашата здравствено состојба.