КАКО НИКОГАШ ДА НЕ ДОЦНИТЕ: 8 ЕДНОСТАВНИ СОВЕТИ КОИ ПРАВАТ ЧУДА

Дури и ако точноста изгледа како недостижен луксуз, таа е многу полесно да се постигне отколку што изгледа. Неверојатно е чувството за личност која е навикната да доцни насекаде, но еден ден пристигнува некаде пред сите други. Конечно, можете да издишете, да погледнете наоколу, да најдете удобно место ако е деловен состанок, мирно да го проучувате менито ако е ручек или да шетате низ фоајето и да ги погледнете сликите на ѕидовите итн. Важно е да се знае дека доцнењето не е проклетство, туку едноставно неспособност (или неподготвеност) да се анализира блиската иднина и да се земат предвид нијансите кои изгледаат безначајни, но всушност, една по друга, тие ги поставуваат чекорите, поради што настанува уште едно одложување.

Совет бр. 1: Размислете однапред
Во срцето на управувањето со времето е способноста да се анализираат идните настани претходниот ден со цел да се минимизира бројот на непријатни изненадувања. Одвојте неколку минути и размислете каков е планот за следниот ден, што можете однапред да подготвите за да заштедите дури и неколку минути. Дали ве очекува деловен ручек на нова локација? Подобро истражете како да стигнете таму за да не ви биде потребно двојно подолго. Ќе има ли „едночасовна“ средба? Осмелете се да си дадете час и половина, бидејќи секогаш ќе има луѓе кои поставуваат повеќе прашања, или некој ќе доцни. Главната работа не е самите да бидете таква личност.

Совет 2: Проценете колку долго навистина ќе потрае (и предвидете повеќе)
Главната грешка што ја прават повеќето луѓе кои доцнат е тоа што погрешно го пресметуваат времето. Како по правило, тие одвојуваат многу помалку време отколку што им е потребно. Колку е поважна задачата или колку е подолго патувањето, толку повеќе време ви треба за маневрирање. Бидете подарежливи кон себе за да не се измачувате и стресирате.

Совет бр. 3: Земете ги предвид дејствата на „незабележливите дејства“
Друга грешка е да се пресмета планот, исклучувајќи од него важни нијанси. На пример, планирањето на рута и одредување на времето на патување без размислување за тоа колку минути ќе бидат потребни за да се паркира веќе на лице место. Што ако нема слободни места и треба да одите низ соседството? Времето што е потребно за да купите автобуска картичка, бројот на минути што се потребни за да го чекате автобусот што ќе ве однесе до местото. Неверојатно е колку времето за патување може да одземе време кога ќе ги земете предвид работите без кои не можете.

Совет бр. 4: Не обидувајте се да имате „сè“ на време
Многу очајни оптимисти упорно се обидуваат да завршат некои задачи во процесот на пристигнување од точка А до точка Б. Резултатот е уште еден непријатен момент. Само „уште една работа“ што некој сака да ја заврши е обично она што го оневозможува да се пристигне на време.

Совет бр. 5: Престанете да се надевате дека секогаш можете да забрзате
Таква мисла може да ви дојде, на пример ако си легнете доцна да спиете – заедно со сознанието дека нема да биде возможно физички да станете на време. Ова значи дека само ќе треба да се подготвите за работа побрзо од вообичаено. Тоа е можно, нели? Искуството од минатото докажува дека не е, нема чудо. Сепак, помислата дека овој пат сигурно се ќе успеете не ве напушта.Совет бр. 6: Наречете ги нештата со вистинските имиња
На пример, наместо да кажете: „Морам да бидам на состанок во 14:00 часот“, треба да го изразите малку поинаку: Ова значи дека до овој момент мора да пристигнете на одреденото место, да ги оставите вашите работи во плакарот доколку е потребно, да ја пронајдете вистинската соба. Јасно е дека треба да бидете на местото најмалку 10 минути порано, по можност 15.

Совет бр. 7: Не плашете се да губите време на чекање
Всушност, тоа е неверојатно чувство – да пристигнете не само на време, туку малку порано, без да брзате да се сместите, да погледнете наоколу. Луѓето кои постојано доцнат се целосно лишени од овој луксуз. Се чини дека чекањето е губење време, но всушност тоа е моќен придонес за нашето ментално здравје, бидејќи не спасува од непотребен стрес. Многу луѓе може да се чувствуваат непријатно ако се најдат без што да прават додека чекаат. Но, дали е тоа проблем? Секогаш има е-пошта на која треба да одговорите, па дури и да подготвите план за денот додека вашиот близок бара паркинг и се извинува што доцни.

Совет бр. 8: Навечер поштедете се од утринскиот стрес
Не е тешко да размислите како ќе си одите наутро и, ако е можно, барем делумно да се подготвите претходната вечер. Можеби да го спакувате училишниот ручек на вашето дете или да ја спремите вашата торба со се што ви треба за утрешниот ден.