Дали е можно да се замрзнат тиквички и дали тие ќе ги задржат своите корисни својства?
Тиквичките се омилено јадење на многу луѓе , кои со задоволство го подготвуваат за целото семејство во различни варијанти, од пржени тиквички, до мусака, супи и чорби , па дури и слатки . Ако одлучите да ги замрзнете тиквичките и да уживате во нивниот вкус подолго од една сезона, тогаш најдобро е да изберете сорта со светла лушпа и месо.
Тиквичките содржат витамини А, Б1, Б2, Б3, Б6, Б9, Ц, Е, К, како и калциум, магнезиум, фолна киселина, бакар, селен, фосфор. Витаминот Ц најбрзо се уништува кога е замрзнат, другите се отпорни на ниски температури.
Правилното замрзнување е добар начин да се зачуваат корисните својства на тиквичките. Ако го подготвувате зеленчукот од есен, тогаш до април тие задржуваат до 75-80% хранливи материи и важни материи. Главната работа е да ги јадете првата зима и да не ги оставите за следната. Вкусот на тиквички е зачуван и кога е замрзнат. За разлика од патлиџаните , тие не добиваат горчлив вкус.
Како правилно да ги замрзнете тиквичките
Правилната подготовка на тиквичките е клучот за успешно замрзнување. Најважно е да користите зеленчук со помалку влага за замрзнување, а потоа пулпата нема да се претвори во водена каша по одмрзнувањето.
Пред да започнете со замрзнување, треба да ги изберете оние тиквички чија кожа е во совршено мазна состојба без знаци на расипување, без црни дамки и други дефекти. За таа цел најдобро е да се собере млад, а не презрел зеленчук. Измијте го зеленчукот и ставете го во солена вода 30-50 минути. Пропорциите се приближно следни: ставете 1-2 лажици сол на литар вода. Вообичаено, тиквичките немаат горчина, како модар патлиџан, но тоа е неопходно за да се исчистат правилно и да се направи лушпата помека.
Ако не успеавте да соберете млади тиквички, извадете ја јадрото со семки од плодовите. Кај младите тиквички, кожата не мора да се отстранува, кај презрелите е подобро да се отсече. Исечете го зеленчукот како што сакате. Овие можат да бидат кругови, надолжни парчиња или коцки.
Пред замрзнување, задолжително добро исушете го сечканиот зеленчук за да не се залепи во една грутка. За да го направите ова, ставете ги тиквичките на хартиена крпа.
Тиквичките треба да ги спакувате во мали кесички, бидејќи подоцна ќе ви биде тешко да одвоите помал дел, а повторното замрзнување е недозволиво.
Пред да ја ставите кесичката со тиквички во замрзнувач, пуштете што повеќе воздух од неа. Користете го режимот за брзо замрзнување и чувајте го на -18°C до -23°C. Не ставајте покрај риба и месо, за тиквичките да не апсорбираат други мириси.
Дали е потребно да се бланшираат тиквичките пред да се замрзнат?
Зборот „бланш“ доаѓа од францускиот бланчир. Една од опциите за превод: „прелијте со врела вода“. Оваа постапка може да се примени на тиквичките пред замрзнување за да се зачува нивната боја и текстура.
Постапка за подготовка на замрзнати тиквички со бланширање:
Измијте ги тиквичките и исечете ги на коцки. Варете солена вода (погоре ги напишавме пропорциите).
Додадете ги тиквичките во водата и варете ги 3 минути додека не добијат светло зелена боја и омекнат.
Брзо изладете го зеленчукот. За да го направите ова, извадете ги со решеткана лажица и префрлете ги во сад со ладна вода. Оставете ги неколку минути, а потоа исцедете ја водата низ цедалка. Наредете ги тиквичките на хартиена крпа за да се отстрани преостанатата вода и да се исуши зеленчукот. Сувото овошје поделете го на делови и пакувајте ги во пластични кеси.
Како да користите замрзнати тиквички
Бидејќи тиквичката е 95% вода, таа може да стане помека по замрзнување и одмрзнување. Затоа, ваквиот зеленчук е најсоодветен за бебешки пире, супи, сосови и смути. Тие не се погодни за салати.
Најдобро е постепено да се одмрзнуваат тиквичките без нагли промени на температурата. Не ги ставајте во зовриена вода и не ги ставајте во микробранова печка да се одмрзнат. Подобро е да ги оставите во сад во фрижидер да се одмрзнуваат постепено или во сад на собна температура.