КАКОВ ТАТКО ТАКВО ДЕТЕ – ОСОБЕНО ВО ОВИЕ 7 СЛУЧАИ!

  1. Начинот на кој татко се однесува со сопругата

Ако таткото се однесува со почит и достоинство, е љубезен кон неа, споделува сè со неа, ја поддржува и се грижи за неа, тогаш децата ќе се однесуваат на ист начин со своите сопружници. Но, ако таткото понижува, е агресивен и груб, навредува кон сопругата, децата ќе го внесат истото однесување во нивниот брак.

  1. Начинот на кој се однесува со парите

Ако сте длабоко задолжени или губите пари, ниту вашите деца нема да го ценат тоа – не сега, ниту кога ќе пораснат. Ќе ја покажат истата неодговорност што ја гледаат кај вас. Ќе живеат и во долгови. Но, ако постапувате мудро, се држите до буџетот, штедите и планирате, тие ќе го сторат истото.

  1. Однос кон другите луѓе

Ако секогаш ги користите луѓето во ваша корист или постојано ги понижувате и навредувате другите, вашите деца ќе го направат истото. Ако се однесувате кон келнерка или тезга како ѓубре, вашите деца исто така ќе ги презираат луѓето. Но, ако со другите, особено со услужниот персонал, постапувате со љубезност и почит, вашите деца ќе го следат истиот пример.

  1. Почитување на авторитетот

Ако сте груби со полицаецот кој ве запрел или секогаш му замерувате на вашиот шеф, вашите деца ќе растат без почитување на авторитетот. Ова последново вклучува и тебе! Но, ако зборувате за вашиот шеф со почит и љубезност, дури и ако тој не го заслужува тоа, тоа ќе го промени односот на вашите деца кон авторитетот на подобро.  1. Карактер и интегритет на личноста

Децата разбираат кога ги изневерувате. Тие забележуваат кога кажувате едно, но прават друго. Тие ве слушаат како зборувате за луѓето или за вашиот досаден сосед. Се сеќаваат како реагирате на кризи и неправедни обвинувања. Колку ќе одлучите да бидете или нема да бидете хармонична и комплетна личност, во голема мера го одредува идниот живот на вашите деца.

  1. Ниво на дисциплина

Погодете што ве чека ако прејадете, трошите пари и спиете премногу, злоупотребувате алкохол, се коцкате дома, секогаш барате изговори за вашите избрзани одлуки? Така е, вашите деца ќе го направат истото! Но, ако изберете дисциплиниран живот, вашите деца исто така ќе донесат подобри (и поздрави) одлуки!

  1. Ниво на великодушност

Ако не оставите придонес за црквата, не давате добротворни прилози и донации, вашите деца нема. Ако вие не служите војска, нема да служат ни тие. Ако аплицирате за добра цел, а потоа се опуштите и престанете да ги правите потребните напори, вашите деца ќе го следат вашиот пример. Но, ако видат пред себе великодушна личност која секогаш им помага на сиромашните и им дава на луѓето искрено срце, тогаш вашите деца ќе го имитираат истото однесување и ќе станат луѓе што даваат, сакаат и помагаат на другите!