КАКВИ СТЕ ВО ОЧИТЕ НА ВАШИТЕ КОЛЕГИ?

Дали некогаш сте се запрашале дали ги нервирате колегите? Многу луѓе дури и не се сомневаат какви досадни навики имаат и како ги разбеснуваат другите.

Еве неколку прашања на кои треба да одговорите за да дознаете какви сте во очите на колегите:

Се откажувате од работа во последен момент?

Секогаш има работи што се појавуваат во последен момент – проекти, задачи, но не чекајте до последен момент. Ова може да направи да изгледате неорганизирано и несигурно во очите на вашите колеги.

Дали премногу зборувате кога вашите колеги се преоптоварени со работа?

Можеби сте ја завршиле вашата задача, но тоа не значи дека важи за секого! Вашиот муабет може да биде раздразнувачки за човек што брка краен рок, на пример. Барајте знаци кои ќе ви кажат дека е време да замолчите!

Дали го пренесувате личниот живот на работното место?

Добро е да има некои граници помеѓу двата света. Прекумерното споделување, особено драматичните расправии со саканата личност или долгите објаснувања за проблемите со свекрвата, може да ги натера вашите блиски колеги да се чувствуваат непријатно. Размислете дали сте доволно тактични во овој поглед.

Дали сте негативни?

Внимавајте да не станете луткото на канцеларијата со постојано мрморење. Истакнувањето на недостатоците на другите не секогаш прави да се истакнете вие колку сте совршени.Дали зборувате зад грбот на вашите колеги?

Најголемата грешка што можете да ја направите е да ги клеветите колегите наместо да им кажувате што имате да кажете со обичен текст. Станува уште полошо ако субјектот на вашата критика дознае за „непријатната бучава“ зад него. На негово место, како би се чувствувале вие? Секогаш е подобро да разговарате за непријатни теми за да можат двете страни да сфатат што е добро да се промени во нивното однесување.

Дали одеднаш ги прекинувате разговорите на другите луѓе?

Крајно непријатно! Верувале или не – има лични разговори на работа! Тактот е важна доблест во канцеларијата. Внимавајте да не ви стане навика.

Дали сте мрзливи?

Ако, наместо да ги исполнувате обврските на работа, играте игри на компјутер или го планирате слободното време на нај демонстративен начин, тогаш сигурно очекувате негативен став од вашите колеги! Ова не само што ќе ја ослабне нивната доверба во вас на краток рок, туку може да ги спречи вашите менаџери да ви доделат сериозни задачи и да го минимизираат вашиот потенцијал.

Дали одговоривте на овие прашања? И дали ќе го преиспитате вашето однесување?