Денес ви предлагаме кинеско јадење – палачинки со пролетен кромид, кое има безброј варијанти во земјата од каде доаѓа. Таа е популарна храна, но може да биде и интересно решение за викенд уживање, лесен ручек или појадок. Идејата зад ова јадење е да ги направите палачинките крцкави однадвор, а сочни и повеќеслојни одвнатре, со задолжителен сос во кој ќе го натопите врелото тесто. Вкупното време на подготовка е нешто повеќе од еден час, а наведените количини се дадени за 4 палачинки со обем од околу 20 сантиметри.
Состојќи за тестото:
- 300 гр брашно
- 1 лажичка сол
- 195 мл топла вода
За пастата:
- 35 гр брашно
- една и пол лажички сол
- 4 лажици масло
- 2 млади кромид, ситно сецкани
Сос
1 лажица оцет
1 лажица мек сос од соја
1 лажичка кристален шеќер
1 чешне лук, ситно сецкан
парче ѓумбир околу 3 см, излупено и исечено на ленти
Фил
Неутрално масло (од семки од грозје или слично) за подмачкување и пржење
2 лажички маст (по избор)
3 млади кромид, ситно сецкани
Подготовка:
Во голем сад измешајте ги брашното и солта. Полека истурете ја водата, мешајќи постојано, додека не добиете тесто мазно и сјајно и кое полека се одвојува од работ на садот. Месете 15 минути со рака или 7 до 10 минути во мешалка. Доколку е потребно, додадете малку брашно или малку вода во тестото. Покријте со пластична фолија и оставете да стои на собна температура околу еден час или до ден во фрижидер.
Во мал сад измешајте ги брашното и солта и оставете ги настрана. Загрејте ја тавата на средна температура и додадете растително масло. Исечете го кромидот и додадете го во тавата. Пржете до златно жолто, околу 5 до 7 минути. Извадете го кромидот од маслото, и истурете го маслото во сад со брашно и сол и мешајте додека не добиете паста.
Во мал сад измешајте оцет, соја сос, шеќер, лук и ѓумбир и оставете го сосот настрана.
Поделете го тестото на четири еднакви делови и потоа со рака обликувајте го секое и развлечете го со сукалка. Направете правоаголници со големина од околу 30 x 10 см за да додадете тестенини и млад кромид во тестото. Преклопете го тестото во третини како што би правеле со буква и потоа превртете се во форма на ролна. Ставете го исправено и полека притиснете со рака за конечно да добиете кружен облик.
Се тркалаат во четири кругови со обем од околу 20 см. Загрејте тава со две лажици масло на средна температура и полека додадете го првиот круг или палачинка. Пржете околу 1 минута од едната страна, а потоа намалете ја температурата малку и пржете уште 2 минути со покриена тава додека дното не добие златна боја.
Свртете ја палачинката на другата страна и пржете уште 2 минути со капакот. Извадете го капакот, зголемете ја температурата малку и пржете уште 2 минути. Сервирајте топло, со сос за потопување на страна.
На здравје!