КОЈА ХРАНА СЕ СЛУЖИ НА БАДНИКОВАТА ТРПЕЗА

Бадник е радосен празник кој вклучува бројни обичаи и ритуали , а на празничната трпеза е собрано едно од водечките семејства. На Бадник се приготвуваат само посни јадења, бидејќи се уште трае Божиќниот пост , кој е прекинат на Божиќ, 7 јануари.

Централниот дел на масата е окупиран од закуски направени од јаткасти плодови и сушено овошје. Се служат претежно суви смокви, сливи, грозје, кајсии, а со нив и лешници, бадеми, ореви, кикирики. Храната која се издвојува за Бадник се оревите, кои освен што се служат за јадење, се фрлаат во аглите на куќата како симбол на заштита од негативна енергија и сеќавање на предците. На овој ден се јаде комбинација од мед и ореви, кои се чуваат и се консумираат за здравје по Бадник.

За Бадник се замесува и колач наречен Бадник , а на трпезата, се служи риба, грав и кисела зелка. Според етнолозите, гравот како симбол на трпезата се подготвува во чест на предците.

Порано постоело верување дека на овој ден не треба да се јадат компири, тикви и ориз.Покрај наведените јадења кои вообичаено се ставаат на трпезата, на Бадник се служат посни слатки, баклави и пити. Порано Бадник се јадеше на слама, а денес обично се фрла малку слама под трпезата. На сламката се наредени слатки и подароци за деца.

Се верува дека на Бадник треба да се остане дома и да се помине празникот во љубов, добра енергија и радост со семејството. Бадник е ден на простување , затоа треба да негувате добри односи и да избегнувате кавги.