КОЛАЧ ЧОКО БАНАНА

Овесната каша е одлична храна, од која освен каша, можете да направите и разни десерти. Една од нив е оваа торта од огноотпорен сад, во комбинација со чоколадо и банана.

Ако сакате да направите нешто едноставно, кремасто и вкусно за десерт, а сакате да го избегнете брашното – слатко според вашиот „вкус“ е токму пред вас. Прелиен со чоколадна глазура ќе биде исклучително сладок и вкусен, а ако сакате послатки колачи, по желба можете да додадете и шеќер. Друга предност е што само едно јајце влегува во смесата. Еве како да го направите:

Состојки:

150 мл топло млеко
70 гр овесна каша
1 банана
1 јајце
20 гр какао во прав
1/2 лажичка прашок за пециво
2 лажици шеќер (по избор)
масло


За глазурата:

80 гр чоколадо
60 гр топло млеко

Подготовка:

Истурете ги снегулките со топло млеко, промешајте и оставете ги малку да киснат. Исечете ја бананата на прстени, па изгмечете ја со вилушка за да се пасира. Во пасираната банана додадете го јајцето и матете додека не се соедини. Потоа во истата смеса додајте какао во прав и прашок за пециво и продолжете со матење со рака и мешајте додека смесата не биде компатибилна.

Во добиената смеса истурете ја натопената овесна каша и убаво измешајте. Огноотпорен сад намачкајте со масло, па прелијте ја смесата и рамномерно распоредете ја. Печете околу 30 минути на 180 степени Целзиусови.

Чоколадото растопете го, па измешајте го со 60 гр топло млеко. Кога ќе се испече колачот, додека е топол, прелијте го со чоколадната смеса, за да биде рамномерно распоредена. Оставете да отстои околу еден час и послужете.