СОСТОЈКИ:
За основата:
• 70 гр овесна каша
• 80 гр мелени потпечени ореви
• 65 гр суво грозје (или свежи урми)
• 1 и пол лажица какао во прав
• 1/2 голема банана
• 2-3 лажици вода
ЗА ФИЛ:
• 250 гр варена бела пченица
• 70 гр суво грозје (или 60–70 гр свежи урми)
• 5–6 лажици мелени препечени ореви
• 3+4 лажици вода
• 1 лажичка арома на ванила (по избор)
И ПОВЕЌЕ:
• преостанатата половина од бананата
• 30 гр чоколадо со поголем процент на какао
• 1/2 лажичка цврсто кокосово масло
• неколку сечкани печени ореви
ПОДГОТОВКА НА СУБСТРАТ:
Сувото грозје прелијте го со топла вода и оставете да отстои околу половина час. Во меѓувреме, на суво тавче напечете ги оревите. Снегулките сомелете ги во процесор за храна. Додадете ореви и какао, сето ситно исечкајте го и ставете во сад. Извадете го сувото грозје од водата и ставете го во сецко. Додадете две лажици вода, па исечкајте. Додадете половина излупена банана, па повторно измешајте да се соедини. Додадете го во садот со сувите
состојки и измешајте со лажица во компактна смеса. Доколку е потребно, додадете уште една лажица вода. Смесата малку ќе се стегне со стоење во фрижидер. На плех или чинија со пречник од 20 см ставете фолија, па премачкајте ја смесата, формирајќи основа за тартот. Лесно е, само подигнете ги рабовите нагоре со помош на фолија. Мојот тарт беше со дијаметар од 18-19 см. Ставете во фрижидер.
ФИЛ:
Во сецко со 3 лажици вода сомелете го сувото грозје кое исто така беше натопено во вода. Додадете мелена варена пченица и 4 лажици вода, па повторно измешајте. Префрлете се во сад, додадете мелени тостирани ореви и арома на ванила, па добро измешајте со лажица. Врз основата наредете ситно исечкани парчиња банана. Врз него премачкајте го подготвениот фил и вратете го во фрижидер.
Чоколадото растопете го на пареа, со додаток на масло, посипете го преку тартот и одозгора посипете тостирани сечкани ореви. Ставете во фрижидер до сервирање. Најдобро е ако остане таму барем неколку часа.
На здравје!