Состојки
– 1 модар патлиџан (250-300 g)
– 1 лажичка сол
– 3 лажици маслиново масло
– 2,5 лажички мешавина од италијански зачини
– ¼ лажичка оригано –
10 листови босилек –
30 гр рендан пармезан
– 5 моцарела
– 3 чешниња лук
– 400 гр излупени и сечкани домати
Подготовка
Исечете го модар патлиџан на прстени со дебелина од два сантиметри. Ставете ги на хартиени крпи за да се впие вишокот течност и посолете ги од двете страни. Во тава загрејте две лажици маслиново масло, а потоа пропржете го ситно сечканиот лук. Додадете ги доматите, две лажички италијански зачини и оригано и варете додека не се згусне. Изгмечете ги доматите со вилушка.
Повторно извалкајте го модар патлиџан со хартиени крпи. Намачкајте го садот за печење со путер и ставете ги прстените од модар патлиџан. Намачкајте ги со маслиново масло и посипете ги со преостанатата половина лажичка италијански зачин. Загрејте ја рерната на 190 степени и печете 20 до 25 минути. Додека чекате да се печат модрите патлиџани, исечкајте ги листовите босилек и измешајте ги пармезанот и моцарелата. Врз печениот модар патлиџан ставете сос од домати, босилек и кашкавал, па печете уште седум минути, додека кашкавалот не добие златна боја.