ЉУБОПИТНИ ЗА ВАШЕТО ПОТЕКЛО?НАЈДЕТЕ ГО ВАШИОТ ТИП

Многу е напишано за тоа како стапалата можат да бидат мерило за вашето здравје, како и поврзаноста на стапалата со физичките карактеристики и тенденции.

Некои експерти веруваат и во нивната поврзаност со нашиот карактер. Познатата авторка на три книги на оваа тема, Џејн Шихан, смета дека се е „напишано“ на нозе. Од состојбата на дигестивниот систем до однесувањето во љубовните врски. Врз основа на истражувањето е создадена оваа скица на стапалата според народите.

Сега, тргнете ги чорапите и дознајте од каде потекнуваат вашите предци.

Египетски

Прилично вообичаена форма, се карактеризира со истакнат палец, додека другите прсти се под агол од 45 степени. Овие стапала се потесни и подолги од другите форми. Се смета дека луѓето со чувство за естетика ја имаат оваа форма на стапалото.

Роман

Најчеста форма на стапало со три прсти со приближно иста должина и два помали прсти. Тие укажуваат на слободоумни луѓе кои сакаат авантура.Грција

Познато и како Мортоновото стапало – се карактеризира со тоа што вториот прст е подолг од останатите, а околу 42 отсто од луѓето имаат ваква форма на стапало. Интересно е и тоа што стапалото на Мортон е многу почеста кај професионалните спортисти отколку кај неспортистите.

Германија

Големиот палец додека другите прсти се помали и приближно со иста должина. Овој тип на стапало е најретко.

Селтик

Комбинација на германски и грчки стапала. Се карактеризира со еден подолг прст, додека два помали имаат приближно иста должина