ТЕСЛА: ТОЈ БЕШЕ ГЕНИЈ КОЈ ЗНАЕШЕ КАКО ДА ЈА ПРОМЕНИ РЕАЛНОСТА

Тесла се смета за еден од најбрилијантните луѓе на сите времиња. Работата на Тесла овозможи развој на модерната електротехника. Неговите пронајдоци биле повеќе од еден век пред своето време. Тесла знаеше како да ја промени реалноста со помош на свеста. За него сè уште постојат легенди.

Тој беше гениј кој знаеше како да ја промени реалноста:

1. Дејството и на најмалото суштество доведува до промени во целиот универзум.

2. Мојот мозок е само уред за примање. Постои одредено јадро во универзумот од кое црпиме знаење, сила, инспирација. Не сум навлегол во тајните на ова јадро, но знам дека постои.

3. Не ми требаат модели, цртежи, експерименти. Кога идеите ми доаѓаат на ум, почнувам да го градам уредот во мојата имагинација, да го менувам дизајнот, да го подобрувам и да го вклучувам. И не е важно дали ќе ги тестирам уредите во мојот ум или во работилницата – резултатите ќе бидат исти.

4. Дали го знаете изразот „не можеш да скокнеш преку глава“? Тоа е заблуда. Човекот може да направи се.

5. Големите мистерии на нашето постоење допрва треба да се решат, многу е можно дури и смртта да не ни биде крајот.

6. Највисоката цел на човековиот развој е целосна доминација на свеста над материјалниот свет, употреба на силите на природата за задоволување на човековите потреби.7. Животот е и секогаш ќе биде равенка што му пркоси на решението, иако содржи неколку познати фактори.

8. Современите научници размислуваат длабоко наместо јасно да размислуваат. За да размислувате јасно, мора да имате здрав ум и да можете да размислувате длабоко, дури и ако сте целосно луди.

9. Ова е проблемот за многу пронаоѓачи: им недостасува трпение. Ним им недостига волја да направат нешто полека и јасно, во нивните умови, за да чувствуваат точно како тоа ќе функционира. Сакаат да ја испробаат првата идеја што ќе им текне и како резултат на тоа трошат многу пари и многу добар материјал, за да емпириски увидат дека работат во погрешна насока. Сите ние грешиме и најдобро е да грешиме во нашите мисли пред да ги материјализираме.

10. Нашиот свет е потопен во огромен океан од енергија, летаме во бескрајниот простор со неразбирлива брзина. Сè се врти наоколу, се движи – сè е енергија. Соочени сме со застрашувачка задача – да најдеме начини да ја извлечеме оваа енергија. Тогаш, црпејќи го од овој неисцрпен извор, човештвото ќе оди напред со огромни чекори.

11. Ширењето на цивилизацијата може да се спореди со оган: прво тоа е слаба искра, потоа треперлива светлина, а потоа силен пламен, обдарен со брзина и моќ.

12. Колку луѓе ме нарекуваа сонувач, како нашиот луд свет ги исмеваше моите идеи. Времето ќе ни суди.

13. Секој треба да го смета своето тело за бесценет подарок од оние што ги сака пред се, величествено уметничко дело. Неописливата убавина, мистеријата што се крие во дизајнот на човековото постоење е толку суптилна што дури и збор, здив, поглед, дури и мисла може да го оштети. Пореметувањето кое ги размножува болестите и смртта не е само самоуништувачко, туку и неверојатно неморална навика.

14. Во континуирана самотија умот станува поостар. Не ви треба голема лабораторија за размислување и измислување. Идеите се раѓаат во отсуство на влијание врз умот на надворешните услови. Тајната на самата креативност. Идеите се раѓаат во самотија.