Сосотојки:
- 200 гр крупно изрендана тиква
- 2 лажички мелен цимет
- ½ лажичка мелен ѓумбир
- 175 гр густ јогурт
- 2 јајца
- 125 мл млеко (може да биде и растително)
- 1 лажица мед
- 175 гр интегрално брашно
- 1 ½ лажичка прашок за пециво
- 25 гр сечкани ореви
Подготовка:
Излупете ја тиквата кратко и процедете ја. Додадете јогурт, јајца, млеко, јогурт и мед, а потоа брашно, прашок за пециво, зачини и јаткасти плодови. Во калапот за мафини ставете хартиени корпи или секоја калап намачкајте ја со масло. Се печат во загреана рерна на 200 степени околу 20-25 минути додека не добијат златна боја.
На здравје!