МАЛКУ НАПОР ЗА ГОЛЕМО ЗАДОВОЛСТВО: РЕЦЕПТ ЗА СЛАТКО ОД БЕЛО ГРОЗЈЕ

Сите љубители на грозје со нетрпение очекуваат да се појават на пазарите и полиците на продавниците. Првите плодови се веќе достапни, а доколку сакате да ги зачувате и да уживате во нивниот вкус во текот на зимата, тогаш е вистинско време за овој одличен рецепт.


Грозјето е овошје што можете да го користите на различни начини, а ова вкусно слатко е можеби омилениот производ на сите од ова овошје. Затоа, искористете ја сезоната на грозје и направете слатки за семејството и драгите гости.

Состојки:

  • 1 кг исчистено бело грозје
  • 1 кг кристален шеќер
  • 100 мл вода
  • 2-3 парчиња лимон

Подготовка:

Исчистете го и измијте го грозјето и оставете го да исцеди целосно. Во шерпата, во која ќе го сварите слаткото, додадете шеќер, додадете вода и ставете го на тивок оган полека да се стопи. Кога целиот шеќер ќе се стопи, додадете го исцеденото грозје. Протресете ја шерпата малку за да се навлажни грозјето со сок. Гответе на средна топлина. Кога се формира пената, е веќе сварено . На самиот крај, додадете парчиња лимон. Гответе уште 5 минути и тргнете го од оган.



Наполнете ги претходно загреаните тегли на 100 степени. Покријте ги теглите со врел метален капак, завиткајте ги и оставете ги да се изладат преку ноќ.

Да се ​​чува на суво и ладно место.