Состојки:
2 големи црвени домати
6 големи модри домати – излупени
3-4 изгмечени чешниња лук
1/4 чаша свеж коријандер, сецкан
1/4 чаша магдонос, сецкан
1 лажица црвен пипер
1 лажичка мелен ким
сол по вкус
1/4 лажиче маслиново масло
1/3 лажиче вода
лута пиперка по вкус
Подготовка:
Излупете ги модрите патлиџани и исечете ги на коцки. Исечете ги зелените зачини и доматите. Во длабоко тенџере или голема тава што е добро загреана, ставете ги модрите домати, црвените домати, лукот, лутата пиперка, коријандерот, магдоносот, црвениот пипер, кимот, солта, маслиновото масло и водата. Добро промешајте, покријте со капак и вриете на средна топлина околу 30 минути. Повремено мешајте и по желба додадете неколку капки сок од лимон.
Ако сѐ уште има течност, извадете го капакот и оставете да се вари околу 10 минути. Закуската е подготвена кога ќе се добие мазна и густа смеса. Послужете со леб попрскан со неколку капки маслиново масло.
На здравје!