Состојки:
200 гр, интегрално брашно
40 гр. мед
40 мл. масло
1 јајце
кора од лимон
1 прстофат сол
1/2 лажиче прашок за пециво
Подготовка:
За да го направите интегралното брашно помеко, ставете го во мешалка или мелница за кафе заедно со кората од лимон. Мелете сѐ заедно со максимална брзина 20 секунди. Додадете го прашокот за пециво во сувата смеса.
Измешајте го јајцето и додадете го медот, маслото и малку сол. Добро промешајте.
Истурете ја течноста во сувата смеса и мешајте додека не добиете средно меко тесто. Во случај да е поретко, тоа може да се должи на фактот дека јајцето што сте го искористиле е поголемо, или медот е прилично течен. Во оваа ситуација, само посипете малку повеќе брашно или завиткајте и ставете го во фрижидер 20 минути.
Расукајте го тестото помеѓу два слоја хартија за печење со дебелина од 4 мм.
Исечете ги бисквитите и наредете ги во намастен плех за печење (ќе добиете две дози).
Печете на 170 степени 16-18 минути или додека рабовите не станат малку црвени.
Важно е колачињата да не се препечат премногу за да останат меки, па затоа гледајте ги.
Додека сè уште се малку топли, меките бисквити од интегрално брашно чувајте ги со мед во кутија, на овој начин тие нема да се стврднат.
Имајте на ум дека овие медени бисквити не излегуваат многу слатки, но се доста избалансирани.
По желба, можете да ги засладите меките интегрални бисквити дополнително со повеќе мед.