МОЖЕМЕ ЛИ ДА ПРОСТИМЕ НЕВЕРСТВО?

Можеби најлошото нешто што може да се случи во врската е неверството. Може ли да и простиме? Дали треба да го направиме тоа?

Ова е многу тешко прашање. Дури и консултацијата со семеен психолог не секогаш помага да се справите со овој проблем. Всушност, едно лице има избор – или да ја прекине врската во која нема доверба, или да се надева дека личноста до него ќе се промени. Можеби ќе кажете дека неверството е нешто што никогаш не треба да го простиме, но понекогаш некој прави грешки, големи грешки што сака да ги поправи.

За да одлучите што да правите отсега, одговорете на овие 3 прашања:

Што ако неверството е свесно?

Одеднаш, неверството станува единствениот начин на кој можете да разберете дека врската го умори вашиот партнер и дека сака да ја прекине по секоја цена? Но, има ли точка во вашата врска што тежи од двете страни? Запомнете една работа – Предавството е намерен начин на кој човек ја повредува својата сакана. И тука прашањето е веќе поставено на поинаков начин – дали вреди да се живее со личност која е подготвена да ве изневери, знаејќи дека на тој начин ве повредува? Во секој случај, одговорите на овие прашања сами треба да ги најдете. Можеби со помош на психолог, но сигурно не со поттикнувањата на пријателите и роднините кои сеуште не можат да гледаат на ситуацијата онака како што вие гледате.

Дали чувствувате болка?Анализирајте ја вашата состојба – како реагирате на фактот дека сте изневерени? Ако акутната емоционална реакција продолжи, тогаш се не е изгубено. Многу е полошо ако не ве возбуди толку многу. Можеби не се вашите чувства што болат, туку вашата гордост. Можеби веќе не чувствувате љубов кон вашиот партнер, како што тој чувствува кон вас. Ако е така, подобро е да се разделите. Вашата врска сега е прашање на одржување на самодовербата – ништо повеќе.

Можеби треба да започнете одново и да ја пронајдете вистинската личност?

Во психологијата, постои такво нешто како компатибилност. Еден од водечките психолози во Њу Јорк, Марк Менсон, го протолкува како „можност за природно усогласување на животниот стил и вредностите помеѓу две лица“. Колку повеќе се разликуваат почетните параметри, толку е помала компатибилноста и потешко е да се најде заеднички јазик. И недостатокот на овој „заеднички јазик“ води кон потрага по друга личност со која е полесно и попријатно да се живее. Зарем не е подобро да барате нов партнер, фокусирајќи се на сличноста на ставовите за животот? Во секој случај, ако почнете да се сомневате во фактот дека сте компатибилни со вашиот партнер, ова е причина за разделба. Сепак, пластичноста на човечката психа е малку претерана – не можете да се прилагодите апсолутно на се .