МРЗЕЛИВА ШТРУДЛА СО ЈАБОЛКА

Потребни состојки:

1 чаша брашно

1 чаша гриз

1 чаша шеќер

1 кг јаболка

1 чаша масло

1 пакетче прашок за пециво

25 гр путер

1 чаша мелени ореви

Начин на подготовка:

Брашното, гризот, шеќерот и прашокот за пециво добро се мешаат. Истурете половина од смесата во тава намастена со путер и посипете со половина од маслото.

Ставете ги јаболките на врвот, измиени и исчистени од семето, изрендани и измешани со цимет и ореви.

Додадете ја втората половина од смесата, посипете со преостанатото масло и измазнете.

Колачот се пече на умерена температура (170 степени), се лади, се сече на парчиња и се попрскува со шеќер во прав.

На здравје!