МУСАКА ОД КИСЕЛА ЗЕЛКА

Дали сакате мусака? Дали сакате кисела зелка? Тогаш овој рецепт сигурно ќе ви се допадне.

Потребни состојки:

1 кисела зелка, мала, добро ферментирана

6 лажици путер

2 парчиња кромид

сол

1 лажица црвен пипер

магдонос

1 лажица доматно пире

1 кг мелено свинско месо

3 јајца

1 лажица млеко

1 лажица брашно

Начин на подготовка:

Излупете ја зелката, изрендајте ја и исечете ја на ленти. Ставете ја зелката во сад на шпорет со 2 лажици путер и малку вода додека не омекне. Исечете го кромидот ситно и пржете го со 3-4 лажици путер. Додадете сол по вкус, црвен пипер, магдонос, доматно пире и мелено свинско месо. Чувајте ја смесата на оган уште неколку минути без пржење.

Се реди во слоеви во тава, наизменично месо и зелка. Ставете ја мусаката да се пече во рерна. Кога е скоро готово, изматете ги јајцата со млекото, брашното и малку сол. Посипете ја смесата врз мусаката и ставете да се испече.

На здравје!