НАЈДОБРИОТ РЕЦЕПТ ЗА КРОФНИ

Состојки:
– 250 грама брашно

– 150 мл млеко од соја

– две лажици шеќер

– две лажици масло

– ќесичка сув квасец

– прстофат сол

– масло за пржење

За филот:
– 200 гр маргарин

– 100 гр шеќер во прав

– ќесичка ванилин-шеќер

– две лажици џем од кајсии

Подготовка:
Измешајте ги брашното, сувиот квасец, шеќерот и прстофат сол. Додадете го млекото од соја и маслото и измешајте за да добиете глатко тесто. Покријте и оставете на топло место половина час да нарасне.

Во меѓувреме подгответе го филот. Пенесто изматете го маргаринот со шеќерот во прав и ванилиниот-шеќер. Додадете го џемот од кајсии и измешајте.

Кога тестото ќе нарасне, издвоете 12 до 15 топчиња. Секоја крофна расукајте ја на два сантиметри со сукало и оставете ги да нараснат 20 минути. Пржете ги на врело масло да поруменат од двете страни. Извадете ги на хартиена крпа да се исцедат и изладат, па наполнете ги со филот.