Компоненти:
- 2/3 чаша (170 g) концентрат од сок од портокал, стопен
- 1/2 чаша (100 g) шеќер
- 1 и пол шолја (340 g) обичен полномасен јогурт
- 1/2 чаша млеко
Подготовка:
Изматете го концентратот од портокал и шеќерот во голем сад. Додадете јогурт и млеко и матете додека не се изедначи. Смесата ќе биде густа како смути во шише или густ сок, но со пулпа.
Истурете ја смесата за сладолед до линијата за полнење на калапот за сладолед или неколку милиметри под врвот на алтернативен сад (како што е мала хартиена чаша). Ставете ги стапчињата во калап за сладолед и ставете ги во замрзнувач.
Префрлете го сладоледот во замрзнувач и замрзнете го непречено најмалку осум часа. Откако ќе се замрзнат, следете ги упатствата на производителот за вадење на сладоледот од калапот.
Остатокот од сладолед чувајте го во херметички затворена кеса за замрзнување до два месеци.