Неочекувани симптоми со кои страдаме од недостаток на витамин Б12

Ако неодамна забележавте некои чудни промени во вашата општа состојба, можеби е добра идеја да го проучите нивото на витамин. Б12. Изненадувачки, тој исто така е вит. Б12 всушност, се најчестите недостатоци на витамини во нашето тело. Многу често луѓето со лоши навики во исхраната страдаат од недостаток на овој витамин, и тоа е почеста кај оние кои не јадат месо или го прават тоа ретко. Обрнете внимание на следните симптоми ако земате и одредени лекови, како што е Метформин, бидејќи земањето всушност ја намалува нормалната апсорпција на Б12 во телото и ќе треба да земате додатоци доколку се најде намалување. Еве ги најчестите симптоми, како и неколку неочекувани, кога имате недостаток од овој витамин:

  1. Замор

Ако забележите дека во последно време постојано се чувствувате поспано во 15 часот без добра причина, можно е Б12 да е низок. Невообичаен и постојан замор е прилично добар знак дека вашето тело страда од недостаток на одредена група витамини. Ако, и покрај тоа што спиете доволно и разумно јадете, ви е тешко да ги носите набавките од продавницата, време е да одите и да истражувате.

  1. Вртоглавица

Ненадејната вртоглавица не значи секогаш “низок крвен притисок”, како што мислат повеќето луѓе во моментот. Следете ја оваа нова состојба и колку често се случува. Ако ви е тешко да се концентрирате поголемиот дел од денот, задолжително земајте витамински додатоци.

  1. Недостаток на концентрација / конфузија

Не, не се навистина смешни приказни дека вчера ги заборавивте клучевите во фрижидерот, а пред некој ден ги однесовте чевлите во тоалет. Ако често ви се случуваат работи што не се типични за вашиот вообичаен секојдневен живот, тогаш треба да го третирате ова како симптом, а не само да се „разнесете“. За жал, многу луѓе го игнорираат ова, па дури и ако ги забележат овие постапки кај своите најблиски, на шега прифаќаат дека „таа е таква“. Всушност, можеби не е „такво“, но можеби ќе треба да земате додатоци.  1. Изгледате бледо

Витаминот Б12 помага во производство на црвени крвни клетки кои носат кислород до вашите органи. Ова е главната причина да бидете вртоглави и дезориентирани ако има намалување на неговиот пренос. Исто така, „помага“ на вашата кожа да ја изгуби црвено-жолтата нијанса и да добие бледо жолтеникава нијанса. Секогаш, ако сте невообичаено бледи, и често, обрнувајте внимание на ова.

  1. Недостаток на вкус во храната

Во напредна фаза на недостаток, овој витамин е одговорен за недостатокот на добри сензации за вкус, бидејќи всушност влијае за вкус на вашиот јазик. Мошне често се наведени случаи на жени кои изгубиле тежина поради недостаток на витамин Б12, само затоа што нивната храна едноставно повеќе не е вкусна и не им го носи ова задоволство. Ако откриете дека вашето омилено чоколадо веќе има вкус на стиропор, тогаш ова е алармен сигнал дека треба да ја откриете причината.