ОВАА ХРАНА ВЛИЈАЕ ЗА ПОЈАВАТА НА БРЧКИТЕ

Многу намирници содржат супстанции кои можат да влијаат на појавата на брчки. Еден од нив е шеќерот. Шеќерот, како и другите намирници богати со јаглени хидрати, промовира процес наречен гликација. Имено, во овој процес шеќерот создава молекули кои се врзуваат за колагенот и еластинот, придонесувајќи за нивно слабеење.

Затоа се препорачува да јадете бел леб, тестенини, пецива и слатки во помали количини.Еден од најпознатите дерматолози во Америка, Фредерик Брант, смета дека треба целосно да го исклучите шеќерот од исхраната доколку сакате да го забавите процесот на стареење