ОВИЕ 6 СИМПТОМИ УКАЖУВААТ НА СЛАБ ИМУНИТЕТ

Во есен, обично има слабеење на имунитетот – за ова можете да дознаете по некои симптоми.

Според изданието Интериа (Полска), во периодот на есента што доаѓа, поради намалувањето на сончевата светлина и падот на температурите, се активираат сезонските инфекции. Во овој период од годината оптоварувањето на имунитетот е најголемо.

Полските експерти се категорични дека со почетокот на есента се зголемува ризикот од изложување на бактериска или вирусна инфекција.

Симптоми кои укажуваат на слаб имунитет:

  1. Плакета во усната шуплина

„Намалувањето на имунитетот се сигнализира со промени кои наеднаш се појавуваат околу и внатре во устата“, споделуваат експертите.

Поточно, јазикот, како и задниот ѕид на фаринксот и непцето, можат да бидат покриени со плакета.

  1. Херпес на усните

Покрај тоа, кога активноста на имунолошкиот систем е загрозена, на усните се појавуваат херпес.  1. Поспаност и замор

„Друг симптом е прекумерната поспаност, како и хроничен замор“, додаваат лекарите.

  1. Чести инфекции

Исто така, на можното намалување на имунитетот упатува и зголемената фреквенција на инфекции.

  1. Раните бавно зараснуваат

Кожата генерално станува подложна на многу иритации поради преосетливост. Во овој случај, раните зараснуваат побавно.

  1. Губење на косата и дамки на ноктите

Покрај тоа, може да се појави губење на косата. Друг можен симптом е дамки на ноктите.

Важно: Написот е за информативни цели и не ја заменува консултацијата со специјалист!