ПЕЧЕНА РИБА

За љубителите на риби многу вкусен рецепт.

Потребни состојки:

700 гр филе од скуша или друга риба

2 чаши масло

2 глави кромид

2 моркови

1/4 главица целер

3 домати (свежи или конзервирани)

1 китка магдонос

2 чаши ориз

1 лимон

1 лажичка црвен пипер

црн бибер и сол по вкус

Начин на подготовка:

Рибините филети се сечат на парчиња со средна големина и се посолуваат.

Во маслото и малку вода, динстајте го ситно исечканиот кромид. Кога кромидот ќе омекне, додадете ги морковите и целерот, исечете ги на коцки. Потоа додадете го црвениот пипер, оризот, ситно сецкан магдонос и сол по вкус. Смесата се меша и се става во тенџере или во тава. Наредете ја рибата на врвот, ставајќи круг од домати на секое парче. Истурете во садот 1 1/2 чаши топла вода и печете 30-40 минути на 180 степени.

Посипете со магдонос, црн бибер и сервирајте со парче лимон во секоја порција.

На здравје!