За љубителите на риби многу вкусен рецепт.
Потребни состојки:
700 гр филе од скуша или друга риба
2 чаши масло
2 глави кромид
2 моркови
1/4 главица целер
3 домати (свежи или конзервирани)
1 китка магдонос
2 чаши ориз
1 лимон
1 лажичка црвен пипер
црн бибер и сол по вкус
Начин на подготовка:
Рибините филети се сечат на парчиња со средна големина и се посолуваат.
Во маслото и малку вода, динстајте го ситно исечканиот кромид. Кога кромидот ќе омекне, додадете ги морковите и целерот, исечете ги на коцки. Потоа додадете го црвениот пипер, оризот, ситно сецкан магдонос и сол по вкус. Смесата се меша и се става во тенџере или во тава. Наредете ја рибата на врвот, ставајќи круг од домати на секое парче. Истурете во садот 1 1/2 чаши топла вода и печете 30-40 минути на 180 степени.
Посипете со магдонос, црн бибер и сервирајте со парче лимон во секоја порција.
На здравје!