ПЕЧЕНИ ПЕЧУРКИ СО ЈАЈЦА И СИРЕЊЕ

Вкусен рецепт за љубителите на печурки.

Потребни состојки за 5 порции:

700 гр свежи печурки

100 гр путер

50 мл масло

150 гр сирење

4 јајца

200 гр кромид

100 мл свежо млеко

100 гр кашкавал

сол по вкус

1/2 китка магдонос

Начин на подготовка:

По миењето и чистењето, печурките се сечат на парчиња и се подваруваат во малку солена вода, а кромидот, ситно сецкан, се пропржува одделно во масло. Измешајте и додадете го сирењето, 2 јајца, 50 мл свежо млеко, ситно сецкан магдонос и сол.

Истурете го садот во тава и истурете го преостанатото млеко во кое се изматени другите 2 јајца. Покријте со парчиња од преостанатиот путер и изрендајте кашкавал.

Печете во средно загреана рерна околу 30 минути.

На здравје!