Потребни состојки:
500 гр мелено месо пилешко
1 китка кромид (стар кромид 1/2 главица)
1 китка свеж лук
грст лисја од босилек
1 јајце
црн бибер
сол
маслиново масло
производи од сос:
200 гр павлака
150 гр кашкавал
1 лажиче сенф
црн бибер
сол
свеж босилек за посипување
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени.
Ставете го во сад меленото пилешко месо и измешајте го со јајцето. Ситно исецкајте едена китка свеж кромид и свеж лук и неколку свеж босилек. Посипете со сол и бибер и добро промешајте. Со малку навлажнети раце формирајте мали ќофтиња и наредете ги во плех . Намачкајте со капнување од маслиново масло и печете 20-25 минути.
Во сад изрендајте кашкавал. Додадете ги павлаката, сенфот, бибер и сол и промешајте. Отворете ја рерната и ставете по една лажичка од смесата на секое од ќофтињата. Печете уште 10 минути додека не се стопи сосот.
Послужете топло, попрскано со свеж босилек.
На здравје!