Подготовка за тестото:
- 4 јајца
- 4 лажици брашно
- 4 лажици шеќер
Фил:
- 3 дцл слатка павлака
- 40 јагоди
Подготовка:
- Вклучете ја рерната на 180 ° С.
- Одделете ги белките од жолчките. Додадете шеќер во жолчките и измешајте. Во друг сад направете белки.
- Наизменично додадете лажица брашно и додајте од белките во мешавината од жолчки и шеќер и полека и полека мешајте во смесата. Повторувајте ја постапката додека не ги потрошите подготвеното брашно и белките. Смесата ќе биде подебела на почетокот, а потенка и малку пенлива на крајот.
- Поставете плиток плех со хартија за печење. Истурете ја смесата во плех за печење и лесно раширете ја со шпатула или лажица. Ставете ја смесата во рерна и печете максимум 10 минути. Кога површината на тестото е златна, тестото е готово.
- Веднаш штом ќе го извадите тестото од рерната, префрлете го на чиста кујнска крпа, страната каде што е хартијата мора да биде нагоре.Навлажнете ја хартијата за печење со кујнска четка и вода за полесно да го извадите од тестото. Нежно повлечете ја хартијата со прстите додека не се отстрани целосно, а потоа превртете го тестото во крпа и оставете го малку да се излади.
- Измијте, исчистете ги и исечете ги јагодите на парчиња со саканата големина. Изматете ја слатката павлака во шлаг со миксер.
- Извадете го изладеното тесто, премачкајте со шлаг на кој потоа ќе ги поставите исечените јагоди и повторно ќе се тркалате. Готовиот ролат можете да го посипете однадвор со шеќер во прав или да украсите со шлаг.
Добар апетит!