ПОСЕН КОЛАЧ СО ЧОКОЛАДА, РУМ И ЦРЕШИ

КОМПОНЕНТИ:

  • 100 гр варени наут
  • 100 гр ореви
  • 10 свежи урми
  • 1 и пол лажица какао во прав
  • 1-2 лажици рум (не ароматизиран)
  • 40 гр цреши
  • 2 свежи урми
  • 2 темно чоколадо
  • малку масло
  • сечкани ореви

ПОДГОТОВКА:

Потопете ги урмите во топла вода половина час. Во суво тавче испечете ги оревите, па сомелете ги. Урмите исчистете ги и исечкајте ги на сецко, со додавање 3 лажици вода, за да се добие паста. Додадете наут и рум, па исечкајте. Доколку е потребно, додадете уште малку вода. Водата мора да се додава постепено, колку да се сврзе смесата.

Потоа додадете какао и половина од количеството ореви, соединете и на крајот додадете ги останатите ореви. Смесата треба да биде кремаста, компактна и густа. Префрлете го во сад и ставете го во фрижидер. Во сецко ставете ги исчистените цреши, два исчистени урми (кои исто така беа во вода) .



Колачињата можете да ги направите во форма на топчиња, така што во средината ќе ставите малку смеса од вишни, но многу поедноставно и побрзо е да ја распоредите темната смеса на хартијата за печење, во форма на квадрат, нанесете го делот со одозгора вишни, прелијте со чоколадото на пареа и посипете со јаткасти плодови. ☺️

Најдобро е да ги направите еден ден претходно и задолжително да ги чувате во фрижидер.

На здравје!