КОМПОНЕНТИ:
- 100 гр варени наут
- 100 гр ореви
- 10 свежи урми
- 1 и пол лажица какао во прав
- 1-2 лажици рум (не ароматизиран)
- 40 гр цреши
- 2 свежи урми
- 2 темно чоколадо
- малку масло
- сечкани ореви
ПОДГОТОВКА:
Потопете ги урмите во топла вода половина час. Во суво тавче испечете ги оревите, па сомелете ги. Урмите исчистете ги и исечкајте ги на сецко, со додавање 3 лажици вода, за да се добие паста. Додадете наут и рум, па исечкајте. Доколку е потребно, додадете уште малку вода. Водата мора да се додава постепено, колку да се сврзе смесата.
Потоа додадете какао и половина од количеството ореви, соединете и на крајот додадете ги останатите ореви. Смесата треба да биде кремаста, компактна и густа. Префрлете го во сад и ставете го во фрижидер. Во сецко ставете ги исчистените цреши, два исчистени урми (кои исто така беа во вода) .
Колачињата можете да ги направите во форма на топчиња, така што во средината ќе ставите малку смеса од вишни, но многу поедноставно и побрзо е да ја распоредите темната смеса на хартијата за печење, во форма на квадрат, нанесете го делот со одозгора вишни, прелијте со чоколадото на пареа и посипете со јаткасти плодови. ☺️
Најдобро е да ги направите еден ден претходно и задолжително да ги чувате во фрижидер.
На здравје!