Состојки:
- 200 мл топла вода
- 500-550 гр брашно
- 5 гр сув квасец (или 20 гр свеж квасец)
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка сол
- 80 мл масло
Подготовка:
Промешајте го квасецот со малку вода, 1 лажичка шеќер и брашно и оставете го да стаса на оган. Во голема чинија истурете околу 450 гр просеано брашно, сол, масло, квасец и вода. Месете мазно тесто, додавајте постепено повеќе брашно по потреба (околу 50-100 гр.).
Оставете го тестото топло 1 час да се одмори. Потоа поделете го тестото на 10 дела и обликувајте топчиња. Завртете ги топчињата во елипса и превртете ги во ролни од потесниот дел. Оставете ги ролните покриени 1 час.
Потоа премачкајте ги ролатите со масло. Загрејте ја рерната на 220 C, а потоа печете на 200 C додека не порумени. Печените ролати посипете ги со вода и покријте ги со крпа за да омекнат уште повеќе. Обвивката ќе остане цврста, а внатрешноста е мека и воздушна како пена.