РАФАЕЛО ТОПКИ ОД ЈАГОДА – ДЕСЕРТ ШТО ЌЕ ГО ПРАВИТЕ ОДНОВО И ОДНОВО!

Состојки:

  • 200 гр сечкано бело чоколадо
  • 100 мл слатка павлака
  • 100 гр брашно од кокос
  • 50 гр крем сирење
  • 5 јагоди со средна големина
  • 50 гр кокосово брашно (за тркалање топчиња)

Подготовка:

Измијте ги, исчистете ги и исечкајте ги на мали парчиња јагодите. На среден оган, загрејте го кремот за готвење до вриење и прелијте го со сецканото чоколадо. Мешајте додека не добиете хомогена смеса.

Промешајте кокосово брашно и крем сирење и покријте го со проѕирна фолија. Ставете ја смесата во фрижидер 1 час. Фатете ја смесата со лажичка, израмнете ја и ставете парче јагода во средината. Со рацете формирајте топче и превртете го во кокосово брашно.

Ставете ги топчињата во фрижидер и извадете ги 10 минути пред да ги послужите за да омекнат. Пожелно е јагодите да се оладат за да не ослободуваат сок . Наместо јагоди, можете да користите други овошја (малини, боровинки, капини).

Добар апетит!