Доколку сте љубители на млади компири, еве како да ги подготвите.
Состојки:
- 700 гр компири
- 600 мл вода
- со, бибер, јаглика, толчена пиперка
- 5 лажици маслиново масло
- 4 лажици стопен несолен путер
- 2 лажици пченкарен скроб или пченкарно брашно
Подготовка:
Исчистете го компирот и исечете го на четвртини. Ставете го во подлабока тава или шерпа, истурете вода и додадете сол. Гответе покриено 10 минути. Потоа процедете ја водата и додадете ги пченкарен скроб и малку мелен пипер и измешајте.
Измешајте маслиново масло и стопен путер и подмачкајте го садот со половина од таа смеса. Наредете ги компирите и прелијте ги со остатокот од смесата со масло и путер. Ставете во загреана рерна на 230 степени и печете 30-40 минути. Ако сакате крцкави, оставете го во рерна подолго. Посипете со јаглика и сервирајте.
На здравје!