Потребни состојки:
- 3 јајца
- 350 мл млеко
- 100 мл минерална вода
- 1 тиквичка со средна големина
- 5o гр стопен путер
- 250 гр брашно
- пиперка по вкус
- малку исечен свеж зачин
- масло за пржење на палачинките
Подготовка:
- Излупете тиква, измијте ја и изрендајте ја. Додадете малку сол и оставете да отстои 20 минути за да пушти вода. Потоа исцедете.
- Изматете ги јајцата во малку подлабок сад, додадете сол и бибер. Можете да додадете други зачини по ваш избор. Додадете брашно, млеко и минерална вода, а потоа промешајте ја смесата за палачинки. Треба да биде малку подебел од оној што вообичаено го правиме за обични палачинки. Ако забележите дека е многу ретко, додадете малку брашно.
- Потоа во смесата додадете исцедена тиквичка и зачините, и сè убаво измешајте.
- Класично печете палачинки во тава што претходно сте ја подмачкале со малку масло или путер. Може да ги послужите со сос од павлака или кој било друг сос по ваш избор.
На здравје!