РЕЦЕПТ ЗА ПОЛНЕТИ ТИКВИЧКИ

Состојки:

– 6 мали тиквички (долги околу 12-15 см)

– 1 шоља ориз

– 1 голем црвен кромид, ситно сечкан

– 2 чешниња лук, ситно сечкани

– 2 домати, ситно сечкани

– 1/2 шоља маслиново масло

– 1/4 шоља свежо сечкан магдонос

– 1/4 шоља свежо сечкано нане

– сол и бибер по вкус



– 1 шоља супа од зеленчук или пилешко (бујон)

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови.

Исечете ги врвовите на тиквичките и внимателно издлабете ги со лажица за да се направи простор за полнењето (филот).

Во тава, загрејте го маслиновото масло и пропржете го црвениот кромид и лукот додека не станат стаклести.

Додадете ги оризот и доматите, па динстајте уште неколку минути. Зачинете со сол, бибер, магдонос и нане.

Наполнете ги тиквичките со подготвениот фил и ставете ги во огноотпорен сад.

Прелијте ја супата (бујон) врз полнетите тиквички и покријте го садот со алуминиумска фолија.

Печете во претходно загреана рерна околу 45 минути, а потоа откријте ја фолијата и печете уште 15 минути додека тиквичките не омекнат и златно кафеави.

Послужете грчки полнети тиквички (гемиста) како главно јадење или прилог со грчки јогурт.