Состојки:
– 6 мали тиквички (долги околу 12-15 см)
– 1 шоља ориз
– 1 голем црвен кромид, ситно сечкан
– 2 чешниња лук, ситно сечкани
– 2 домати, ситно сечкани
– 1/2 шоља маслиново масло
– 1/4 шоља свежо сечкан магдонос
– 1/4 шоља свежо сечкано нане
– сол и бибер по вкус
– 1 шоља супа од зеленчук или пилешко (бујон)
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови.
Исечете ги врвовите на тиквичките и внимателно издлабете ги со лажица за да се направи простор за полнењето (филот).
Во тава, загрејте го маслиновото масло и пропржете го црвениот кромид и лукот додека не станат стаклести.
Додадете ги оризот и доматите, па динстајте уште неколку минути. Зачинете со сол, бибер, магдонос и нане.
Наполнете ги тиквичките со подготвениот фил и ставете ги во огноотпорен сад.
Прелијте ја супата (бујон) врз полнетите тиквички и покријте го садот со алуминиумска фолија.
Печете во претходно загреана рерна околу 45 минути, а потоа откријте ја фолијата и печете уште 15 минути додека тиквичките не омекнат и златно кафеави.
Послужете грчки полнети тиквички (гемиста) како главно јадење или прилог со грчки јогурт.