РЕЦЕПТ ЗА СОЛЕНА ПИТА СО КОЈА ДЕЦАТА ЌЕ ОБОЖАВААТ „ЗЕЛЕНЧУК“

Состојки за тестото:

  • 30 грама брашно
  • 15 грама путер
  • 1 јајце со средна големина
  • 1 лажичка сол

Состојки за фил:

  • 25 лисја спанаќ
  • 25 лисја блитва
  • 10 парчиња брокула
  • 4 јајца
  • 4 дл јогурт
  • 10 грама сирење
  • сол и црн бибер
  • лажица маслиново масло или други маснотии по желба

Подготовка на солена пита:

  1. Измијте ја блитвата и спанаќот и исечете ги на тенки ленти. Поделете ги цветовите од брокула на помали парчиња и измијте ги.
  2. Сега подгответе го тестото. Во брашното додадете сол и путер исечени на тенки парчиња. Користете ги врвовите на прстите, мелете го путерот со помош на брашно. Бидете брзи затоа што путерот не треба да се топи премногу. Кога ќе забележите дека путерот е со големина на големи трошки од леб, додадете го јајцето и потоа измесете го тестото.

Не месете го премногу долго бидејќи тоа ќе го направи тврдо. Само комбинирајте ги путерот, брашното и јајцето во мазна смеса. Со рацете формирајте го тестото во топче,, завиткајте го во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер 15 минути.

  1. Загрејте го маслото на средна топлина. Ставете спанаќ и блитва во сад, додајте сол и бибер и оставете да врие 2-3 минути додека зеленчукот не „овене“. Промешајте ја брокулата и сите заедно уште 5 минути, а потоа тргнете ја од оган.
  1. Во сад изматете ги јајцата, додадете јогурт, зачинете малку по вкус и добро измешајте. Исечете ја фетата на коцки. Извадете го тестото од фрижидерот и превртете го на набрашнета површина. Ако имате тркалезен калап, превртете го тестото во круг, а ако користите класичен правоаголен калап, тогаш превртете го во правоаголник. Префрлете го во калап и ставете го во рерна загреана на 180 степени Целзиусови. Печете го 10 минути и потоа извадете го.
  2. Наредете го зеленчукот врз тестото, истурете мешавина од јајца и јогурт, посипете го преку горниот дел од фетата и вратете го во рерна. Печете ја питата помеѓу 30 и 40 минути на 180 Целзиусови степени. Кога површината на питата е златно жолта и тестото се оддели од работ и исто така е убаво темно – солениот колач е готов.

Пријатен апетит!