ШПАГЕТИ СО СОС ОД КРЕМ-ПЕЧУРКИ

Уживајте во вкусот што овој кремаст сос го дава со лесен и соодветен рецепт за почетници.

Потребни состојки за 4 порции:

600 гр печурки

8 чешниња лук

200 мл течен крем за готвење

100 мл полномасно млеко

400 гр шпагети

маслиново масло

сол

мелен црн бибер

свеж магдонос

Начин на подготовка:

Исчистете ги печурките, осигурувајќи дека нема нечистотија на нив. Исечете ги на парчиња со слична големина.

Излупете ги чешнињата лук и ситно исечкајте ги.

Загрејте малку маслиново масло во голема тава и додадете го лукот. Пред да добие златно-кафеава боја, додадете ги печурките, солта и биберот по вкус и пржете на средна топлина 10 минути.

Додадете ја течната павлака и млекото, зголемете ја моќноста на плочата за готвење така што сè брзо ќе зоврие и аромите добро се измешаат. Тргнете го од оган и оставете го за момент.

Сварете ги шпагетите според упатствата на пакувањето. Исцедете ги, оставајќи малку вода што врие.

Истурете ги шпагетите во тавата со сосот, промешајте и, доколку е потребно, разредете малку со водата зачувана од готвењето. Послужете веднаш по готвењето, не заборавајте да додадете неколку лисја свеж магдонос.

На здравје!