Уживајте во вкусот што овој кремаст сос го дава со лесен и соодветен рецепт за почетници.
Потребни состојки за 4 порции:
600 гр печурки
8 чешниња лук
200 мл течен крем за готвење
100 мл полномасно млеко
400 гр шпагети
маслиново масло
сол
мелен црн бибер
свеж магдонос
Начин на подготовка:
Исчистете ги печурките, осигурувајќи дека нема нечистотија на нив. Исечете ги на парчиња со слична големина.
Излупете ги чешнињата лук и ситно исечкајте ги.
Загрејте малку маслиново масло во голема тава и додадете го лукот. Пред да добие златно-кафеава боја, додадете ги печурките, солта и биберот по вкус и пржете на средна топлина 10 минути.
Додадете ја течната павлака и млекото, зголемете ја моќноста на плочата за готвење така што сè брзо ќе зоврие и аромите добро се измешаат. Тргнете го од оган и оставете го за момент.
Сварете ги шпагетите според упатствата на пакувањето. Исцедете ги, оставајќи малку вода што врие.
Истурете ги шпагетите во тавата со сосот, промешајте и, доколку е потребно, разредете малку со водата зачувана од готвењето. Послужете веднаш по готвењето, не заборавајте да додадете неколку лисја свеж магдонос.
На здравје!