ШТО ОТКРИВА НАЧИНОТ НА КОЈ СЕ РАСПРАВАТЕ ЗА ВАШАТА ВРСКА

Двојките кои викаат и фрлаат работи, драмаперепите ги нарекуваат бракови кралеви. Позитивната страна на таквиот аргумент е дека се ослободувате од целиот гнев, но мааната е што при таква експлозија на чувства, нештата што не сте сакале да ги кажете можат да излезат на виделина.

Драматично дуо

Нема сомнение дека има многу страст во оваа врска, но има и толку многу драма. Кога работите се комплицираат, никој не е сигурен. Добрата вест е дека редовно се ослободувате од лутина, стрес и други негативни чувства. Лошата вест е дека работите се толку експлозивни што никогаш нема да се справите со вистинските проблеми.

Не се расправаме

Со ваква изјава, вие само покажувате дека ги заборавате сопствените потреби поради вашиот партнер. Добро е повремено да се преиспитувате и да се запрашате дали се согласувате со се што сте одлучиле како двојка. Ако никогаш не се расправате, само потврдувате дека немате вграден индивидуален идентитет, туку се идентификувате со врската, тврдат брачните терапевти.

Аналитичари

Овој пар внимателно ги анализира и најмалите детали, поради што честопати се фокусираат исклучиво на негативните, наместо на позитивните. Поради тоа, тешко им е да најдат решение за нивните проблеми, кои наместо да исчезнат, само ги зголемуваат. Таквиот пристап често е проследен со осуда, па затоа е подобро прво да го прашате партнерот што мислел со својот чин, наместо да го претпоставувате истото. Ова раѓа дијалог и го отстранува сомнежот што може да предизвика нова расправија.Таа вели – тој бега

Ако двојката постојано се соочува со пристапот што таа го вели, а тој бега, време е за сериозни промени. Партнер кој ги турка проблемите под тепих само покажува дека не е подготвен да работи на врската и да работи за својата поубава половина. Затоа, подобро е да му пријдете така што ќе му покажете дека не го обвинувате за ништо, туку сакате заедно да најдете решение. Поставете се како да сте рамноправни.

Молчење

Овој пар никогаш не се кара, туку тивко покажува дека нешто ги мачи. Овие тензии ги чувствуваат сите околу себе, што ги прави непријатни во нивното друштво. Најчесто тоа е показател дека парот едноставно се откажал од се, односно дека нема повеќе енергија за расправија, тврдат брачните терапевти. Најдобро е да ја прекинете тишината и да се обидете да најдете нов начин на комуникација.