Овој пат ви претставуваме варијанта на ролат од спанаќ и печурки.
Состојки:
– 300 гр спанаќ
– 3 јајца
– 200 гр крем сирење
– 200 гр печурки
– 2 кромид
=1 лажица павлака
– 2 лажици брашно
– малку рендан пармезан (или друго тврдо сирење)
– масло за пржење
– сол, бибер
Подготовка:
1Направете го филот: Кромидот пропржете го на масло додека не добие златна боја, а потоа додадете ги тенко исечените шампињони и оставете да врие 10 минути.
2. Кога масата ќе се олади, додадете лажица кисела павлака, сол, бибер и измешајте сè.
3. Спанаќот сварете го во зовриена солена вода неколку минути.
4. Спанаќот ставете го во ладна вода за да ја зачува бојата, а потоа добро решете го.
5. Одделете ги белките од жолчките. Победете ги белките во тврда пена, додавајќи малку сол.
6. Изматете го спанаќот во блендер, жолчките, брашното во една лажица крем сирење.
7. Лесно измешајте ја смесата со спанаќ со белки од јајца за да добиете униформа маса.
8. Поставете плех со хартија за печење и нанесете правоаголна маса врз неа во рамномерен слој. Печете 15-20 минути во рерна, загреана на 190 ° С.
9. Испечената кора посипете ја со рендано сирење пармезан.
10. Покријте ја кората со спанаќ со друга хартија за печење и превртете ја брзо. Потоа отстранете ја хартијата на која е испечена.
11. Тестото премачкајте го со крем сирење.
12. Потоа премачкајте го филот со печурки.
13. Внимателно превртете го ролатот.
14. Цврсто завиткајте ја ролната во самолеплива фолија и ставете ја во фрижидер неколку часа. Ако го подготвите ден претходно, најдобро е да го оставите да отстои преку ноќ, а дури потоа да го исечете на парчиња.