ТЕСТЕНИНИ ВО СОС ОД ТИКВИЧКИ КОИ СИТЕ ГИ САКААТ

Пристигнува сезонска храна и тоа е она што лекарите препорачуваат да се јаде – храна која успева во климата во која живеете. Зеленчукот особено се препорачува бидејќи е богат со витамини, минерали и растителни влакна . Ако сакате тиквички , еве една идеја за лесен ручек кој нема да одземе многу време, а на сите ќе им се допадне. Можете да го направите класично, со павлака и сланина или во веганска варијанта со растително сирење. Изборот е твој!

Компоненти:

  • 200 гр тестенини по желба
  • 500 гр тиквички
  • 30-50 гр тврдо сирење (може да биде и растително сирење) 240 мл павлака за готвење
  • 1 чешне лук
  • оригано, сол и бибер
  • масло
  • 40 гр сечкана сланина (може и без сланина)

Подготовка:

Ставете ги тестенините во зовриена и посолена вода и оставете ги да се сварат според упатството на кесичката. Просекот е 8-10 минути. Во меѓувреме изрендајте ги тиквичките и посолете ги и промешајте. Во тавче пропржете ја сечканата сланина додека не порумени, а потоа оставете ја на страна, на хартиена крпа, да се исцеди вишокот маснотии. Во тавата сипете ги ренданите тиквички, додајте ги зачините и пржете околу 5 минути. Се додаваат павлаката, сланината, ориганото, сечканиот лук и се пропржува уште малку, па се трга од оган. Процедената паста додадете ја во сосот од зеленчук и изрендајте го кашкавалот. Сè добро измешајте, па послужете.

На здравје!