ТИРОЛСКА, ТОРТА СО ЛЕШНИЦИ

Состојки:

200 гр. путер
200 гр. кафеав шеќер
1 ванила
4 големи јајца
125 гр. брашно
1 лажичка прашок за пециво
прстофат сол
200 гр. мелени лешници
30 гр. цели лешници
100 гр. црно чоколадо
50 мл. свежо млеко

за преливање:

100 гр. црно чоколадо
50 гр. цели лешници



Загрејте ја рерната на 170 степени.

Изматете ги путерот и шеќерот со миксер. Додадете ја ванилата и изматете ги јајцата едно по едно.
Измешајте го брашното и прашокот за пециво во чаша и просејте ги во смесата.
Ставете малку сол. Потоа додадете ги мелените лешници, целите лешници и исечете го чоколадото на мали парчиња во смесата.
На крајот, додадете го млекото и измешајте сè многу добро.

Покријте правоаголен калап за торта со хартија за печење и истурете ја смесата рамномерно.
Печете го колачот околу еден час во загреана рерна.
Изладете ја тортата.
Во меѓувреме, стопете го чоколадото за прелив на водена пареа. Изладете малку. Истурете ја тортата и посипете со грубо мелени лешници.

На здравје!