Состојки:
- 250 мл кисело млеко
- 100 гр кафеав шеќер
- 80 мл масло
- 200 гр брашно
- 80 гр шеќер
- 50 гр лешници
- 2 јаболка
- 30 гр путер
- 1 јајце
- 10 гр прашок за пециво
- екстракт од ванила
Прелив:
мед
ванилен пудинг
Подготовка:
Измешајте ги кафеавиот шеќер, маслото, јајцата, брашното, киселото млеко, лешниците, екстрактот од ванила и додадете ги јаболката исечени на коцки. Додадете го прашокот за пециво.
Истурете а смесата во подмачкана тава. Во мал сад измешајте ги шеќерот, циметот и стопениот путер. Промешајте и посипете во смесата.
Печете на 160 c – 40-45 минути. На готовиот, сервиран колач посипете го пудингот и преливот од мед.
На здравје!