Компоненти:
750 мл кисела вода
500 гр брашно
450 мл масло
300 гр гриз
100 гр сечкани бадеми
1 лажичка цимет
100 гр суво грозје
100 гр сечкани ореви
1 прашок за пециво
За облекување:
200 гр шеќер (може и кафеав)
1 кесичка ванилин шеќер
250 мл бадемово млеко (ако не сакате растително млеко, можете да користите и вода)
Темно чоколадо
Мед
Подготовка:
Измешајте брашно, гриз, сечканите ореви и бадеми, прашокот за пециво, циметот и сувото грозје. Сè измешајте, па додадете масло и кисела вода. Мешајте додека не добиете еднолична смеса. Истурете ја смесата во плех покриен со хартија за печење. Загрејте ја рерната на 200 степени, па намалете ја на 180 и ставете ја тортата да се пече околу 30 до 40 минути. Кога ќе порумени, извадете го од рерна и направете го сирупот. Измешајте ги сите состојки за сирупот и зовријте ја добиената течност додека не зоврие, па прелијте ја врз колачот да кисне. Оставете го целосно да се излади и потоа послужете го. Колачот можете да го посипете со мелени бадеми или со растопено темно чоколадо, а ако ви се допаѓа исклучително сладок, додадете малку мед.
На здравје!