ТОРТА СО АФИОН И ЈАБОЛКА

Состојки:

2 јајца

1 чаша шеќер

1 чаша масло

1 чаша млеко

2 чаши брашно

2 рендани јаболка

40 гр. афион (кој сака може и повеќе)

1 пециво

1 ванилин шеќер

Глазура:

100 гр. чоколадо за готвење

3 лажици масло

Подготовка:
Јајцата изматете ги со шеќерот додека добиете пенаста смеса а потоа додадете ги млекото и маслото и миксирајте на најмала брзина да се соедини.
Додадете ги брашното, јаболката, афионот, пецивото, циметот и ванилата и мешајте со лажица додека се соедини и нема грутчиња.

Ставете ја смесата во тава за печење обложена со хартија или намрсена и побрашнета.
Ставете да се пече на 200 степени 40 мин. додека порумени.
Или најдобро проверете со благ стисок на раката.
Извадете ја тортата и оставете ја да се излади.

Во меѓувреме додека се лади стопете го чоколадото со масло на пареа.
Прелијте го врз тортата и оставете ја во фрижидер 30 мин. додека се стегне глазурата. Сечете на коцки или штангли.

На здравје!