ТРИК ОД РЕСТОРАН ШТО ЌЕ ГО ПОДОБРИ ВКУСОТ НА СЕКОЕ ЈАДЕЊЕ: НАПРАВЕТЕ КАРАМЕЛИЗИРАН КРОМИД!

Ако сакате да го подобрите вкусот на печено месо, едноставни чорби или тестенини – послужете ги со карамелизиран кромид. Овој вкусен, но често занемарен прилог ќе го подобри вкусот на секоја храна.

Продолжената термичка обработка на топлиот кромид на умерени или ниски температури го прави вкусот на оваа храна посладок и посочен.

За да карамелизирате кромид, потребни ви се само три намирници: кромид, сол и малку растително масло по желба.

Загрејте го растителното масло во широк сад, додадете ги парчињата кромид и малку сол и пржете на умерена температура додека садот не добие длабока кафеава боја.

Ви требаат најмалку четириесет минути за да го подготвите карамелизираниот кромид. Овој процес не можете да го скратите со покачување на температурата бидејќи кромидот ќе гори на превисока температура. Во овој случај, трпението навистина се исплати, а долгорочното и постепено пржење дава најдобри резултати.

За време на карамелизацијата на кромидот, не заборавајте да го мешате кромидот повремено за да не изгори.

Кога ќе добиете густа смеса како џем, ќе знаете дека карамелизацијата успеала. Во тој момент, можете да додадете и малку балсамико за да го заокружите вкусот.