ЗОШТО Е ПРИВИЛЕГИЈА ДА РАСТЕМЕ СО НАШИТЕ БРАТУЧЕДИ И БРАТУЧЕТКИ

„Ги гледам овие прекрасни односи со моите деца и нивните браќа и сестри и уживам кога ги гледам како растат заедно“, пишува мајката на три деца и објаснува зошто имате среќа ако вашето дете расте со своите роднини.

Мередит Етингтон е мајка на три деца, новинарка и авторка на неколку книги за родителство. Неодамна, на својот блог, таа се осврна на интересна тема: важноста на децата да растат со нивните роднини – браќа и сестри.

„Некако се случи мојата сестра, брат и јас да живееме до неколку часа, но пред две години склучивме пакт дека нашите деца ќе се познаваат добро иако не живеат толку блиску еден до друг“. таа напиша.Таа додаде дека сака нејзините деца да знаат каква радост и привилегија е да растат со своите браќа и сестри.

Заеднички баби и дедовци, семејни традиции и спомени

“Имав среќа да имам многу браќа и сестри од тетки, чичковци. Честопати спиевме еден со друг, игравме измислени игри во куќата на баба, градевме тврдини и се правевме кучиња. Летаме заедно во лето пливавме во блиското езеро, риболов и играње карти. Имам браќа и сестри кои се слични по мене по возраст, но и оние кои се грижеа за мене како деца и кои се многу постари од мене. Сите ги сакам бескрајно “.

Оваа мајка наведе само неколку причини зошто треба да бидете среќни ако вашето дете расте со своите роднини:Роднините можат да бидат како родени браќа и сестри, дури и ако не живееме со нив под ист покрив.

Тие ги знаат нашите тајни и знаат како е да се има мајка или тато доволно слични на нашите мајки или татковци, но доволно различни што е забавно за мала промена на животната средина. Роднините знаат што значи да потекнуваш од семејство слично на нашето. Тие се како најдобри пријатели кои се на сите наши важни семејни настани, и со кои можеме да се прикрадуваме и да се забавуваме додека возрасните се зафатени во нивните долги и здодевни разговори.

Роднините имаат слична глупава смисла за хумор, па дури и личат на нас. Всушност, тие се доволно слични со нас за да можеме да бидеме целосно свои во нивното друштво без да се чувствуваме чудно или поинаку.

Роднините се основен дел од среќниот живот затоа што ве сакаат, вие сте споделиле спомени од детството и ве поддржуваат подоцна кога ќе пораснете. Да имаш браќа и сестри е како да имаш пријатели за цел живот, без разлика каде ќе те одведе животот.

Ги гледам овие прекрасни односи со моите деца и нивните братучеди и братучетки и уживам кога ги гледам како растат заедно. Иако не уживам секогаш во неколку часа патување за да се оствари тоа – гледајќи ги како уживаат во дружењето и зборуваат за своите спомени, вреди секое прашање што моите три деца ми го поставуваат 100 пати во автомобил: „Дали сме блиску?“