ЗОШТО ЉУБОВТА ГИ ТЕРА ЛУЃЕТО ДА СТРАДААТ?

Зошто љубовта ги тера луѓето да страдаат? Во филмовите секогаш е полно со бои и сончева светлина, но во реалниот живот љубовта е сосема поинаква. Да се ​​биде заљубен речиси секогаш значи страдање. Нека не биде постојано, но сигурно некое време. Несомнено, многу луѓе доживуваат болка затоа што чувствуваат физичко или психичко насилство од партнерот. Но, оваа статија воопшто не е за тоа.

Ќе зборуваме зошто романтичните врски понекогаш го исполнуваат животот на човекот со болка и страдање. А одговорите може да ве изненадат!

Неизвесност за иднината

Една од најсериозните причини зошто љубовта носи страдање е нејзината несигурност. Љубовта е прекрасно чувство кое ни предизвикува еуфорија и среќа. Брзо се навикнуваме на удобноста и безбедноста и не сакаме да ги изгубиме. Но, за жал, љубовта не дава никакви гаранции. И нашето лично искуство постојано ни го повторува ова. Срцето многу се плаши дека нашата врска ќе биде како секоја друга врска и на крајот ќе донесе само болка. Повторно. Затоа, причината за нашето страдање е неизвесноста за иднината на нашата врска и што ќе се случи со текот на времето.

Очекувања

За жал, мислите за иднината ги расипуваат љубовта и врските. Многу често, наместо да уживаме во сегашноста, гледаме напред. Можеби сега сте сигурни во вашата моментална врска, но грижата за утре понекогаш ве тера да страдате и физички и емоционално. Во главата ти се врти рој прашања „Кога повторно ќе се видиме?“, „Што ќе правиме викендов?“, „Кога ќе почнеме да живееме заедно?“, „Кога ќе ме запознае со своите пријатели. ?”…

Повторно, грижите за иднината, дури и ако сте во силна врска, може да бидат болни. И симптомите ќе бидат исти како што е опишано погоре. Освен тоа, може да забележите дека сте станале барани и наметливи, а ниту првото ниту второто дефинитивно нема да го израдува вашиот партнер. Затоа престанете да размислувате толку многу за иднината и фокусирајте се на вашата сегашност.Хемиска несреќа

Друга причина за болката на љубовта е поврзана со хемијата на човечкото тело. Кога се заљубуваме, нашето тело е исполнето со секакви неверојатни хемикалии. Љубовта и страста го стимулираат производството на допамин, серотонин, окситоцин и ендорфин. Сите тие толку многу ја подобруваат нашата благосостојба што поради тоа стануваме зависни. А тоа што телото ги произведува само во одредени случаи (на пример, појавата на романтични чувства за друга личност), предизвикува еден вид распаѓање во моментите на „смиреност“.

Сега знаете зошто, по добриот заеднички викенд, работните денови изгледаат толку болно. Вашето тело буквално страда од недостаток на сите оние супстанции кои прават да се чувствувате добро. Но, не можете да ги доживеете истите чувства додека повторно не се здружите со вашата сакана. Овој тип на повлекување е неверојатно болен, така што вие сте подготвени на сè за да го ублажите вашето страдање на некој начин. Оваа потреба доведува до вознемирено исчекување на нова средба, што дополнително ја засилува болката.

Обидете се да ги задржите убавите спомени подолго. Ќе ве насмеат!