ДАЛИ МОЖЕТЕ ДА ЈАДЕТЕ ЈАГОДИ АКО ИМАТЕ ДИЈАБЕТЕС?

Едно од погодните овошја за дијабетичарите се јагодите. Гликемискиот индекс (показател што ја одразува стапката на зголемување на гликозата после оброк) на овошјето е 32 единици – оваа вредност е во опсегот на нискиот индекс и не претставува опасност за дијабетичарите. Умерена количина на јагоди е дури и корисна кај оваа болест. Препорачаната количина за нивна консумација е 100-150 g .

Придобивки од јагодите
Придобивките од градинарските јагоди се должат на високата содржина на аскорбинска киселина – 100 g овошје содржи 86% од дневниот внес на витамин Ц, пренесува The Health Site. Има и други витамини во мали количини, но покрај нив, јагодите се богати со силициум, бор, кобалт и други елементи во трагови.

Јагодите содржат омега-3 масни киселини (16,6% од дневната норма), гликоза (27%), фитостероли, влакна, скроб, сахароза (мал дел), оксална киселина (15,8 mg на 100 g). Богатиот состав му дава на ова овошје цела низа корисни својства.

За дијабетичарите, неговата способност да го намали нивото на шеќер во крвта е драгоцена, па затоа јадењето јагоди кај дијабетес не само што е дозволено, туку и корисно. Ако дијабетесот се развие за време на бременоста (патологијата се нарекува гестациски дијабетес), на жените им се препишува речиси иста диета како и кај дијабетичарите тип 1-2, со таа разлика што хранливата вредност на исхраната на трудницата треба да ги обезбеди потребните материи не само за мајка, но и за нероденото бебе.



Корисни својства на јагодите
Во однос на содржината на витамин Ц, јагодите се на второ место по боровинките и црните рибизли. Доволно е да јадете 5 зрели плодови за да му обезбедите на телото иста количина на аскорбинска киселина како еден голем портокал. Меѓутоа, за да се зачува витаминот Ц, овошјето треба да се бере со зелените „опашки“ за да се намали навлегувањето на воздух во плодот. Факт е дека витаминот Ц се уништува под влијание на кислородот, па затоа треба само да ги откинете стебленцата на јагодите додека јадете.

Освен аскорбинска киселина, јагодите содржат многу железо, калциум, калиум, јод, цинк, бакар, витамин Б и фолна киселина.

Јадењето на ова овошје ја подобрува работата на дигестивниот систем и го поттикнува апетитот. Јагодите имаат диуретично, антиинфламаторно и антипиретичко дејство, а чајот од нивните листови помага за намалување на крвниот притисок.

Јагодите ги зајакнуваат метаболичките процеси во телото, промовираат подобро чистење на телото и ја активираат апсорпцијата на јод.

Важно: Статијата не комбинира урамнотежена исхрана и консултација со специјалист!