ЈАПОНСКА МУДРОСТ КОЈА ЌЕ ВИ ГО ПРОМЕНИ ЖИВОТОТ

Јапонците се познати по нивната способност да го прифатат животот таков каков што е. Ако западњаците постојано се жалат на лоши денови, жителите на земјата на изгрејсонцето ги прифаќаат животните околности какви што се . Во тоа им помага познатиот стар израз „Шиката га Наи“, што значи „таму ништо не може да се направи“.

Ова може да звучи како покана за пасивност, сепак, тоа би било површно разбирање. Терминот Shikata ga Nai се однесува на ситуации кои се апсолутно непроменливи. Тоа значи прифаќање, соочување и на крајот предавање на она што е. Ваквиот став е всушност единствениот што носи добра одлука за идно позитивно делување.„Ако поплавата го пресече патот и не можеме да продолжиме, Шиката га Наи е најдобрата опција. Чувајте ја присебноста пред неволја. Однесувајте се достоинствено, дури и ако сте соочени со ситуации кои не можете да ги контролирате, пишува веб-страницата Atma. Ова се 3-те начини за вежбање Shikata ga Nai.
Диши длабоко
Длабокото дишење, особено преку носот, овозможува поцелосно чувство за поврзаност со земјата и враќање во реалноста. Исто така, му помага на телото да ја ослободи напнатоста и да се опушти.
Никогаш не се споредувајте со другите
Споредувањето со другите е губење време кое води само до разочарување. Како да почнавме да споредуваме роза со сончоглед: секој цвет има свои карактеристики. Најдете време да цените кои сте и што можете да направите.
Земе одмор
Толку сме навикнати да живееме според обврските и ритмите што ни се наметнати што дури сме заборавиле како е да се биде човек. Само трчаме по за да завршиме сè. Важно е да застанете и да паузирате!